Humidor kopen voor de Cohiba’s

 

Een humidor kopen is nodig, want met dit artikel beseft u dat u nog enkele Cohiba sigaren niet heeft thuis. Het is de tijd van het jaar om binnen te genieten van een sigaar uit de humidor. Zoals gebruikelijk trekken wij, mannelijke en vrouwelijke sigaren aficionado’s, ons terug om plaats te nemen in een zetel. Voor sommigen is dit zelfs een ware men’s cave, een mannelijk ingerichte kamer met humidor en niemand die komt storen. Natuurlijk een ideale gelegenheid om meteen te genieten van de aanwezige whisky, rum, cognac, wijnen uit de wijnklimaatkast of simpelweg een spelletje biljart.

Gelukkig zijn er ook altijd evenementen gedurende het jaar waarbij de liefhebbers naar buiten komen om elkaar te ontmoeten. Zo waren wij uitgenodigd op een locatie in Antwerpen voor de introductie van enkele nieuwe sigaren. We grepen meteen onze kans om een drietal vragen te stellen over de laatste van de 3 Cohiba sigaren welke we zoals beloofd zouden gaan bespreken.

De gestelde vragen op deze avond sommen we hieronder op:

  1. Wat is uw favoriete Cohiba sigaar?
  2. Wat is de reden dat dit uw favoriete Cohiba sigaar is?
  3. Met welke vrouw of man zou u deze Cohiba sigaar vergelijken?

De eerste van de drie sigaren waarvoor we liefhebbers troffen was de Cohiba Behike 54. Dit is een sigaar uit de top serie sigaren van Cohiba. De Cohiba Behike 54 heeft een lengte van 144 mm en een ringmaat van 54. De sigaar is in de Benelux te koop voor maximaal 37 Euro. Het formaat wordt gezien als een ‘Grand Robusto’ en wordt ten opzichte van de andere sigaren gemaakt met het vijfde tabaksblad. De naam van de bladeren is ‘medio tiempo’ en deze zijn nogal schaars omdat dit de bovenste bladeren van de tabaksplant betreft. De sigaar is licht generfd en oogt ‘Colorado’. De sigaar heeft een duidelijk aroma van veestal. De trek is zeer goed en de aromatische rijkheid zeer genereus. De sigaar heeft een zeer volle smaak met tonen van zoethout en truffel. Ook de smaken room en cappuccino proeven we. Hij heeft een fluwelen terroirsmaak en alles is perfect in balans. Tijdens het roken van de sigaar evolueert de smaak en komen er tonen van humus, schors en bittere chocolade bij. De sigaar heeft een rooktijd van minstens een uur en houdt gedurende die tijd alle smaakpapillen bezig met het ontdekken van alle aanwezige smaken. Bij de sigaar geven wij het advies om een rum van hoge kwaliteit te drinken. Dit is een echte 5 sterren sigaar. Meneer Fons, eigenaar van een een sigarenwinkel, noemt de Cohiba Behike 54 als favoriete sigaar in zijn humidor. Terwijl de heer zichtbaar geniet van het mooie uit Cuba verteld hij hoe hij de smaken van deze sigaar ervaart. Rond, zeer smaakvol en heel veel aroma’s. De man vergelijkt de sigaar met Andie McDowell. Vervolgens spraken wij de heer Karel. Als ondernemer die op zijn lauweren rust heeft hij leren genieten van de Cohiba Behike 54. De beste man heeft niet anders als kistjes van dit type sigaar in zijn humidor liggen. Toen liepen wij tegen een andere ondenemer op. De heer Reza was ook laaiend enthousiast over de Cohiba Behika 54 sigaar uit zijn humidor. Hij vertelde ook over zijn voorkeur qua rijpingsproces van de sigaar. Op het moment van de waarheid pakt hij dan zijn favoriete sigaar en houdt in een schrift zijn ervaring bij op verschillende periodes tijdens het rijpingsproces. Het goede van deze sigaar vindt hij de trek, deze is altijd goed ten opzichte van andere sigaren. Daarnaast heeft hij van begin tot eind altijd hetzelfde karakter en hij houdt nu eenmaal van een vaste waarde. De heer vergelijkt de sigaar met Sharon Stone, over een bijzondere vergelijking te spreken.

 

De tweede sigaar van de avond waarover we veel liefhebbers spraken was de Cohiba Siglo III. Deze sigaar is een lange, slanke corona. De lengte van de sigaar is 155 mm en de ringmaat is 42. De sigaar heeft een prijs van maximaal 15,60 Euro. De corona heeft een mooi dekblad welke fantastisch ruikt naar gras, hooi en wolvet. Als de sigaar eenmaal warm is ontplooien zich soepel aroma’s van zoethout, vanille en witte peper. Vervolgens krijgen we romige kruidigheid met amandelaroma’s die in het derde deel heel verrassend overgaan in saken van licht geroosterde groene paprika en rode ceder. Een zeer origineel smakenpallet welke ons doet terugdenken aan de cohiba’s van weleer. Naast een prachtige evolutie is ook de aftertaste aangenaam en duurt seconden. Dit is het merk Cohiba op zijn best. Wij geven als liefhebber de sigaar een rating van 4 tot maar liefst 5 sterren. De heer Basil benoemt deze sigaar tot zijn favoriet uit de humidor. De Cohiba Siglo III is perfect, elegant en geraffineerd volgens de ondernemer. Hij vergelijkt de sigaar met Carole Bouquet.

De derde sigaar welke we graag met jullie bespreken is de Cohiba Lanceros. Dit is een elegante sigaar van 192 mm lengte en met een ringmaat van 38. Deze sigaar is te koop in de Benelux voor maximaal 22 Euro. De lange sigaar is licht generfd en heeft een Colorado dekblad. Ze voelt soepel aan en geeft a crudo wat veestal en kruiden prijs. De trek is goed en regelmatig, in het begin heb je wat peper en gebrande tonen, maar dat verdwijnt snel om plaats te maken voor volle aroma’s waarbij cichorei, nootmuskaat en later ook chocoladetonen vrijkomen. Eigenlijk heb je veel smaken die mooi in balans komen, deze vrije complexe sigaar past heerlijk bij een rode Pinot de Charetez. Deze sigaar waarderen wij met 4 sterren. De heer Diederik noemt dit de oorsprong van de sigaren. Een sigaar met een mooi, lang formaat. Een sigaar zoals die niet meer wordt gemaakt. De heer Amir benoemt deze sigaar tot zijn favoriet vanwege de slanke vorm, elegantie en complexiteit. Hij vergelijkt de sigaar met Lauren Bacall.

Tot zover de 3 artikels over het 50 jarige bestaan van Cohiba. We hopen dat we jullie hebben kunnen inspireren tot het aanschaffen van nieuwigheden voor in de humidor. In elk geval hebben wij een lijstje opgesteld om mee aan te kloppen bij onze favoriete sigarenwinkel.