Kunst en cultuur in Brussel

Brussel is voor de liefhebber van kunst en cultuur wat de Zak van Sinterklaas is voor kinderen: één enorme berg van geweldige cadeautjes. De stad kent diverse musea en podia, die het bezoeken meer dan waard zijn.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten omvatten een enorme collectie prachtige stukken. Volgens eigen zeggen heeft deze groep musea meer dan 20.000 kunstwerken in haar beheer. Het gebouw waarin de musea gevestigd zijn ligt op een steenworp afstand van het Koninklijk Paleis. Het is goed voor te stellen dat de Koning tussen de middag op bezoek gaat. De stukken zijn het in ieder geval meer dan waard. De collecties omvatten kunst vanaf de 15e eeuw tot nu. Denk aan Bruegel, Appel, Magritte en zoveel meer. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten zijn zo indrukwekkend en omvangrijk, dat je hier makkelijk dagen kunt ronddwalen om je aan al dat moois te vergapen.

Museum van Elsene

Van een heel andere orde van grootte is het Museum van Elsene (Musée D’Ixelles). Dit intieme museum van de gemeente Elsene (één van de gemeentes waaruit Brussel bestaat) heeft combineert een vaste collectie schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en drukwerk van Belgische bodem. Centraal in dit museum staat de vraag hoe kunst en de realiteit zich tot elkaar verhouden. Het antwoord op die vraag komt naar voren in diverse kunststijlen, zoals het sociaal realisme, het impressionisme, het expressionisme en enkele andere stromingen. Behalve de vaste collectie toont het Museum van Elsene ook tijdelijke tentoonstellingen.

Hedendaagse kunst

In 2006 is de CENTRALE for Contemporary Art geopend. In dit moment staat de hedendaagse Brusselse visuele kunst centraal. De CENTRALE richt zich op jong en veelbelovend talent. Deze kunstinstelling streeft ernaar open te staan voor de wereld, Europa, stad en wijk en wil recht doen aan “het specifieke karakter van Brussel met haar verscheidenheid aan inwoners en rijkdom aan culturen”. Het museum probeert actief nieuwe kunstenaars te “ontdekken”. Je kunt er terecht voor tentoonstellingen, of om aan een workshop deel te nemen. Soms zijn de kunstenaars zelf aanwezig om hun kunst, en de achterliggende ideeën, zelf toe te lichten.

Opera in Brussel

“De Munt” is het federale operagebouw van Brussel. Het statige neo-klassieke pand, geopend in 1700, dankt zijn naam aan haar locatie. Vroeger stond hier de muntslagerij. Sinds 1963 is De Munt de nationale opera. Maar behalve van opera wordt hier ook volop genoten van klassieke muziek concerten, recitals, kamermuziek en dans en ballet.

Sluit de dag uit met een culinaire ontdekking

Wanneer je de hele dag hebt genoten van de beste kunststijlen, wil je natuurlijk ook eten in stijl. Probeer eens iets nieuws en bezoek een restaurant waar je nooit eerder hebt gegeten. Iets exotisch, maar vertrouwds. Een Scandinavisch restaurant, Brussel heeft het en is onderdeel van het courtyard hotel in Brussel.

 

https://gardtastescandinavian.com/gard-brussels/