Lezzetsizsiniz
Image default
Business / Food and Related Products

Overname horeca en kengetallen.

Kengetallen bij overname horecabedrijf.

Taxatie horeca.

De waarde van een horecabedrijf zal vooral worden bepaald aan de hand van de jaarcijfers. De winst, of liever de cash flow, is de basis voor de waardebepaling van elk bedrijf. De horecamakelaar kan zo’n taxatierapport opstellen en de getaxeerde waarde wordt gebruikt om de verkoopprijs in te schatten.

Overwegingen van de koper.

De koper van bijvoorbeeld een restaurant zal overwegen of het over te nemen object wel rendabel is en of de overeen te komen prijs wel de juiste is. Vaak wordt daar een deskundige bij betrokken. Dat kan zijn een accountant of een horecataxateur. Pas bij de juiste voorwaarden kunnen partijen overgaan te overdracht.

Kengetallen.

Verstandig is het om als koper een soort van meetlat langs de jaarcijfers te leggen om zo is na te gaan of het horecabedrijf goed functioneert. De kengetallen uit de horecabranche kunnen aangeven of het inkooppercentage niet te hoog is en of er bijvoorbeeld niet te veel personeel aanwezig is. Calculatie kan vervolgens aantonen of het horecabedrijf beter kan renderen. Uw accountant of horecamakelaar kan u deze cijfers aanreiken.

Voorbeeld.

U wilt een cafebedrijf overnemen met een omzet van drie ton. Als u denkt te weten dat u 4 procent beter kan inkopen en ook nog eens met 20.000 euro minder personele lasten kan exploiteren, dan zit er op jaarbasis 32.000 euro meer ruimte in de winstcijfers. Het bedrijf heeft op die basis een hogere waarde, grofweg het dubbele.

Onderhandelingen met uw makelaar.

Wanneer u als kopende partij vervolgens rond de tafel gaat met verkoper, liefst met uw horecamakelaar, dan is het u duidelijk of de prijs de u gaat overeenkomen een goede is. Het is hier waar uw horecamakelaar onder meer van belang is. Hij kent de horecabranche en de mogelijkheden van de diverse bedrijven.

Slotwoord.

Uit bovenstaande mag u de conclusie trekken dat bij een overname van horeca veel komt kijken. Het is altijd wijs hierbij deskundigen te betrekken. Niet alleen om brokken te voorkomen, maar ook om goed beslagen te ijs te komen.

http://www.horecamakelaar.eu