Lezzetsizsiniz
Image default
Business / Food and Related Products

Plantenpaspoorten voor importeren, exporteren en veilingen

Plantenpaspoorten voor importeren, exporteren en veilingen

 

Misschien werk je net zoals ik in een kas of heb je ooit in een kas gewerkt. Als je ooit planten heb gepoot weet je waarschijnlijk wel dat er bij de treetjes waarin ze worden gepoot plantenpaspoorten moeten. Als je niet weet wat een plantenpaspoort is, zal ik het nu uit leggen. Een plantenpaspoort is een officieel document die vereist is voor het transporteren van planten naar het buitenland. Als planten dit document bevatten moeten ze voldoen aan de fytosanitaire eisen van het land van bestemming. Dat betekend dat ze schoon en dus ook vrij moeten zijn van schadelijke organismen. Deze kunnen namelijk schadelijk zijn voor de natuur en milieu van het land van bestemming. Er moet bij export altijd worden voldaan aan de fytosanitaire eisen. Zo niet, dan mag het land van bestemming de producten afkeuren en vernietigen of terug sturen naar Nederland met de notificatie dat het niet voldoet aan de eisen. Dan kunnen de producten nog een keer worden schoongemaakt en gecontroleerd en kan er een tweede poging worden gedaan.

Een plantenpaspoort ziet er als volgt uit: Links bovenaan is de Europese vlag te zien. Recht bovenin moeten de woorden staan plantenpaspoort of plant paspoort. Links onder in de hoek komt de naam van de plant te staan. De officiële botanische naam. Er naast komt een fytosanitair registratie nummer te staan. Weer daarnaast komt een traceerbaarheidscode en helemaal rechts onderaan in de hoek komt een code van het land van oorsprong.

Een plantenpaspoort moet altijd geprint worden op een steekkaart. Deze steekkaarten worden vervolgens in de potten of treetjes gestoken. Het maken van deze steekkaarten gebeurd door middel van een etiketteermachine. De machine kan het hele paspoort op het etiketje printen. Het planten paspoort moet overal opstaan. Zeker als er een partij naar de veiling gaat. Dan kan de partij heel makkelijk gescheiden worden zonder dat er nog weer extra paspoorten nodig zijn.

Plantenpaspoorten zijn verplicht bij alles wat wordt geïmporteerd, geëxporteerd en naar de veiling wordt gebracht.

https://coding.koenig-bauer.com/nl/